Makanan organik

Salam sejahtera semua.

Makanan organik dihasilkan daripada sistem pengeluaran makanan yang tidak menggunakan apa-apa: agrokimia sintetik (seperti baja, racun herba dan racun perosak), hormon (seperti hormon pertumbuhan), antibiotik, bahan tambahan makanan, tanaman GM (diubahsuai secara genetik) dan haiwan, dan makanan berasal dari sumber GM. Pertanian organik merangkumi empat prinsip utama:



Kesihatan - kesihatan tanah, tumbuhan, haiwan, manusia, dan alam sekitar mesti dikekalkan atau dipertingkatkan
Ekologi - amalan pertanian berdasarkan sistem dan siklus ekologi hidup dan untuk bekerja dengan mereka, meniru mereka dan membantu mengekalkan mereka
Keadilan - amalan yang adil kepada peluang hidup
Penjagaan - amalan yang berdasarkan cara berjaga-jaga dan bertanggungjawab untuk melindungi generasi semasa dan masa depan serta alam sekitar
Dalam erti kata lain, pertanian organik menekankan pada meniru atau bekerja dengan sistem semula jadi, penjagaan kesihatan manusia dan alam sekitar serta kehidupan di dalamnya, serta menjadi sistem yang bertanggungjawab sosial.

Oleh itu, tidak hairanlah bahawa sesetengah orang mungkin mencari "organik semula jadi" dan prinsip kesihatan manusia yang menarik. Walau bagaimanapun, isu organik semakin menjadi terpolarisasi. Di satu sudut, anda mempunyai penyokong dan lawan sudut lain, masing-masing mengemukakan hujah saintifik yang berhujah untuk dan terhadap pertanian organik dan makanan.

Di Malaysia, pertanian organik mempunyai sejarah yang agak muda dan kurang hebat. Perkembangan pertanian organik mengikuti dua jalan serentak, yang dipimpin oleh NGO (organisasi bukan kerajaan) dan yang lain oleh sektor swasta.


Comments

Popular posts from this blog

SMK Tinggi Klang, sekolah saya

LRT di Kuala Lumpur

Komputer kuliah di UKM